Tervezési segédlet

Tisztelt Látogató!
Kérem, hogy olvassa el a következőkben leírtakat, melyek remélhetőleg segítenek Önnek a megfelelő garázsajtó kiválasztásában

Mekkora legyen a garázs?

Meghatározó a garázsban tartott gépjárművek mérete és darabszáma. A kényelmes ki- és beszálláshoz legalább 80 cm többlet helyigény szükséges.

Gondolja meg, szeretne-e a garázsban kerékpárt, szerszámot vagy egyebet tárolni.

Kényelmesnek mondható a 300 cm belső szélességű egyautós, a 600 cm belső szélességű kétautós garázs. A hosszuk legalább 600 cm legyen.

Mekkora legyen a garázsajtó?

A garázsajtó nagyságát a gépjárművek mérete és darabszáma, valamint épülete szerkezeti méretei határozzák meg.

Figyelembe kell venni, ha nem egyenesen közelíti meg a garázst, a ráfordulás sugarát. Szűk fordulási sugárnál növelni kell a garázsajtó szélességét.

A garázskapu mérete feleljen meg az esztétikai elvárásoknak, gondolok itt a közös szemöldökmagasságra a többi nyílászáróval.
Az ajtószélesség egyautós garázsnál legalább 240 cm, kétautós garázsnál legalább 450 cm legyen.

Billenős vagy szekcionált garázsajtó?

A billenős ajtó a legolcsóbb és a leggyengébb garázsajtó. A legtöbbet szigetelés nélkül hozzák forgalomba. Kevésbé ellenálló a mechanikai igénybevételekkel szemben és nem parkolhatunk közvetlenül az ajtó előtt.

Kerüljük a közvetlen utcafronton történő beépítését!

Ezzel szemben a szekcionált garázskapu kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkezik. Ha a beépítéshez szükséges helyigény rendelkezésre áll, minden lakossági felhasználásra megfelel.

Fémből vagy fából?

A fából készült garázsajtók kétszer, háromszor drágábbak a fémből készülteknél. Több energiát igényel tisztításuk és karbantartásuk. Fakaput akkor válasszon, ha a legmagasabb esztétikai megjelenés a követelmény.

Köztes megoldásnak szóba jöhet a műanyag fóliával burkolt fémkapu. Megmaradnak a fémajtó előnyei, kinézete kellő távolságból nézve hasonlít a valódi fából készült típusokra, de azok esztétikai megjelenését azonban nem éri el.

A beépítéshez szükséges helyigény oldalt

A szekcionált garázsajtó a belső falsíkra van szerelve. A szereléshez szükséges helyigény 13 cm mindkét oldalon. A 13 cm csak akkor elegendő, ha a falak merőlegesek egymásra.

Áthidaló magassága

Többféle megoldás létezik. Azt javaslom, már tervezéskor szerezze be az egyes ajtótípusok mérettáblázatát és a szereléshez szükséges helyigényeket. Vannak olyan típusok, ahol még vannak szabvány, ill. egyedi méretek.
Jelentős összegeket takaríthat meg, ha előre tájékozódik. Az áthidaló magassága határozza meg az ajtóhoz használt vasalat típusát. Pénztárcakímélő, ha az áthidaló magassága legalább 25 cm.

Összhangban az épülettel

A garázsajtó nagy felülete meghatározza az épülete homlokzati látványát. Ezért nagyon fontos, hogy a választott garázskapu esztétikus legyen.

Színe, mintája, mérete illeszkedjen a homlokzat jellegéhez!

Ablak, ami különlegessé teszi!

Hőszigetelt ablak, ami még különlegesebbé teszi a garázsajtóját. Szebbé, változatosabbá teszi a nagy, egybefüggő felületet. Ha nincs másik ablak a garázsán, itt még a nap is beszűrődhet.

Legyen-e hőszigetelt a garázsajtónk?

Azt tanácsolom, igen. A garázsajtó hőszigetelési tulajdonsága összefügg szilárdságával. Kiváló stabilitással, betörés elleni védelemmel csak a dupla acéllemezes, hőszigetelt ajtók rendelkeznek. Akkor is a hőszigetelt ajtót javaslom, ha a hőszigetelésre kifejezetten nincs is szükség.

A szigetelés nélküli kapuk zajosak, kíméletesebb használatot igényelnek és a külső erőszakos behatásoknak is kevésbé állnak ellen.

Kézzel vagy motorral működjön a garázsajtó?

A szekcionált garázskapu, szakszerű beépítés esetén, kézzel is mindig könnyen működik.

A motor az Ön kényelmét szolgálja. Nem kell kiszállni az autóból, nem marad őrizetlen az autója míg Ön nyitja és zárja a kapukat. Autójából egy távirányítóval működteti a garázsajtót és a kertkaput.

Fontos, hogy milyen garázsnyitó motort választ.

Szekcionált garázsajtó

A jól megépített, könnyen megközelíthető, megfelelő méretű garázs fontos része a mindennapjainknak. A megfelelően kiválasztott garázsajtó, alapfeltétele a jól használható garázsnak.


Kérjük vegye figyelembe!

A garázsajtó épülete legnagyobb nyílászárója (egy átlagos kapu súlya elérheti a 150 kg-ot is) szerelése, automatizálása szaktudást igényel. A helytelenül összerakott garázsajtó akár le is szakadhat. Ezért a helyszíni telepítést mindenképpen szakemberrel végeztesse el! Ön így nyugodt lehet, hogy a kiválasztott ajtó üzembiztosan és balesetmentesen fog üzemelni. Cégünk gyakorlott szerelőcsapattal áll vásárlói rendelkezésére!

Választásukat megkönnyítve, téritésmentesen helyszíni felmérést végzünk. Mindezek alapján gyorsan és kifogástalanul építjük be az Ön házához legjobban illő ECOTOR kaput!

Kérjen tanácsot!

Kapcsolattartó munkatársak:

Czeigersmidt Ferenc műszaki mérnök/cégvezető

Elérhetőségeink

Mobil: 06-30/312-4890 (Czeigersmidt Ferenc)
E-mail: info@kaputechnika-szeged.hu